Røykvarsleren redder liv!

1. desember er røykvarslerens dag, også kalt batteribyttedagen. Når byttet du batteri i røykvarsleren sist?

batteribytte i røykvarsleren.jpg

Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Det er derfor svært viktig at røykvarslerne fungerer slik de skal.

Jula er dessverre også høytid for brann

Vi går nå inn i de mørke månedene. Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst: Vi drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er svært brannfarlig. 

Har du innboforsikringen din i orden? Kanskje du skulle justert opp forsikringssummen?

Desember er brannverstingen

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at de fleste boligbrannene i Norge skjer i desember og januar. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å ikke bli en del av den triste statistikken:

Her har vi samlet fem viktige tips for brannsikkerhet:

  1. Sørg for å ha fungerende røykvarslere, helst sammenkoblet slik at de varsler samtidig.
  2. Bruk aldri komfyren hvis du er trøtt, påvirket av alkohol eller annet som gjør deg mindre oppmerksom. Monter komfyrvakt som varsler og bryter strømmen til komfyren når temperaturen blir farlig høy.
  3. Gjør deg kjent med rømningsveiene fra hver etasje i boligen din. Pass på at de alltid er frie for hindringer.
  4. Alle boliger skal ha enten en husbrannslange eller et brannslokkeapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum. Det bør være slokkeutstyr lett tilgjengelig i hver etasje. I tillegg kan det være lurt å ha slokkespray og/eller brannteppe ved utsatte steder som peis og komfyr.
  5. Tenk nøye igjennom hva du bør gjøre hvis det oppstår en brann. Gjennomfør brannøvelser hjemme, og avtal en møteplass utenfor huset. Har du barn, gjør øvelsen til en lek.

Drysser juletreet? Et tørt juletre kan fort bli en brannbombe!

Det er skremmende å se hvor fort et tørt juletre kan antenne. I løpet av sekunder er hele stuen overtent!

Elektrisk juletrebelysning kan forårsake brann, la derfor aldri belysningen stå på om natten eller når du er borte. Trekk ut kontakten, ikke benytt pærene som bryter.